Avisomtale
O M T A L E

Omtale i Jydske Vestkysten 27. september 2000.

Roste danske noder

Meget roste Baltinget optræder på Hagge's på lørdag og sætter her punktum for en travl sommer.

TØNDER: Den danske folkemusik oplever i disse år en stadig større popularitet, og blandt musikkens fornemste ambassadører er bandet Baltinget.
Anmelderne slog nærmest jubelkolbøtter på tastaturet for at forklare både det kyndige og ukyndige publikum om gruppens kvaliteter på den seneste cd-indspilning "Special".
"Anbefales varmt. Måske især til dem, der ikke tror, at de er til dansk folkemusik", skrev for eksempel Berlingske Tidende.
Med denne opfordring er der lagt op til et bredt sammensat publikum, når Baltinget lørdag aften klokken 21 spiller op på Hagge's Musikpub i Tønder.

Travl sommer

Koncerten er afslutninge på en travl sommer med koncerter på festivaler og spillesteder i Danmark og Estland. Baltinget vil på Hagge's optræde med det dynamiske, intense og råswingende sæt, der har gjort gruppen populær i vide kredse. Den traditionelle danske musiks styrke bliver forenet med den moderne rytmiske musik såvel i egne kompositioner som i spændende nyfortolkninger af eksisterende værker.
Baltinget er Tove de Fries (violin), Jesper Vinther Petersen (harmonika), Peter Marquard Sejersen (bas), Klaus Ravnsborg (guitar) og Henning Raeder (trommer).
Forsalget til koncerten er igang.

Af: Uwe Iversen.


Omtale i Ugeavisen Ribe 27. december 1999.

Lokal "balløve" er i feststemning

Baltinget giver onsdag den 29. december koncert i Folkemusikklubben, og den lokale guitarist Klaus Ravnsborg glæder sig til at spille på hjemmebane.

RIBE - Onsdag den 29. december spiller det spændende orkester Baltinget i Folkemusikklubbens regi, og koncerten foregår i Klubbens Sal. Mange er sikkert ikke klar over, at orkesterets guitarist faktisk kommer her fra Ribe. Det er Klaus Ravnsborg, som til daglig er folkeskolelærer på Vittenbergskolen, og han er faktisk genbo til Klubbens Sal, så han får ikke langt at gå, når koncerten skal afvikles.
- Det er egentlig ikke noget, jeg har gået og skiltet med, og det skyldes måske, at folkemusik ikke altid er lige populær. At kalde det et lokalt orkester vil også være forkert, da medlemmerne kommer så vidt forskellige steder fra som Haderslev, Klovborg, Ringe, Odense og Ribe. For at det ikke skal være løgn, så øver vi i et folkemusikcenter i Nordjylland. Det er derfor ikke hver uge, vi mødes, men når vi så samles, øver vi en hel weekend, og det foregår meget koncentreret, siger Klaus Ravnsborg.

Nærer stor respekt

Baltinget er folkemusik, men det er ikke folkemusik, som vi traditionelt kender den her i Danmark. Medlemmerne af orkesteret er ikke bange for at bryde grænser, og "krydre" musikken med elementer fra bl.a. rock og funk.
- Vi er alle musikere, der nærer stor respekt for folkemusikken, og vi har også alle dyrket den igennem en lang årrække. Det er sådan, at kender man ikke reglerne, kan man jo ikke bryde dem. Vi bryder dem, og vi lader vores inspirationskilder skinne igennem, så folk vil kunne genkende elementer fra rock, funk, blues, jazz, calypso og meget andet. Vi håber, at mange møder op og overværer koncerten, som man både kan opfatte som lyttekoncert eller et bal alt efter temperament, siger Klaus Ravnsborg.
bb


Omtale i Ringkøbing Avis maj 1999.

Balsko

Når Baltinget spiller, kræver det et godt scenegulv. For violinisten og sangerinden Tove de Fries lever helt op til gruppens navn og danser rundt konstant. -Det må du ikke i Tarm, for det kan vores scene ikke holde til, advarede festivalformand Bjarne Lund på forhånd. Og fik svaret: -Det må I jo se at gøre noget ved! Det gjorde man så. Et par af PR-medarbejder Hanne Nørgaards gamle sko blev sømmet fast til et stort, solidt bræt, som blev lagt på scenen. Og da Tove de Fries gik på, fik hun til stor jubel for publikum den besked, at her skulle hun stå! Men se om hun gjorde det...


Omtale i Horsens Folkeblad 11. september 1998 af Christian Rimestad.

Med blæs(ere) på

Baltinget går nye veje på cd

HORSENS - Traditionel dansk folkemusik og svingende blæsertoner - det er mixturen på Baltingets nye cd "Special".

Bandet, som har rødder i Horsens, sendte den nye plade på gaden forleden i kølvandet på to succesfulde koncerter på Tønder Festivalen, hvor nyskabelsen med de tre blæsere skabte mange gode vibrationer. Gennem de sidste år har Baltinget fusioneret spillemands-musikken med både rock, funk, jazz og latin, så de sekst musikere er ikke ukendt med at gå nye veje. Med blæser-sektionen bliver musikken endnu frækkere og endnu mere dynamisk.
Basis i Baltinget er Johnnie Frederiksen (harmonikaer), Klaus Ravnsborg (guitarer) og Peter Marquard Sejersen (bas) som i sin tid gik sammen på Torstedskolen. Fællesskabet rakte til folkedans i den lokale forening Fandango, hvor de tre også begyndte at spille.
Siden kom Tove de Fries (violin) og Per Bo (mandolin og violin) og sidst Jacob Houmøller (trommer) til, og Baltinget var en realitet. Gruppens første cd blev indspillet live på Horsens Ny Teater i 1995. Året efter fulgte en mini-cd "6" med fire numre.
- De er begge to udsolgte, så vi enedes om, at det var på tide med en ny plade, siger Peter Marquard Sejersen.
Indspilningen foregik i Vejle, der ligger nogenlunde centralt for de seks, som efterhånden bor spredt ud over det sydlige Jylland og Fyn: Tove de Fries i Klovborg, Per Bo i Odense, Johnnie Frederiksen i Ringe, Klaus Ravnsborg i Ribe, Peter Marquard Sejersen i Haderslev og Jacob Houmøller i Århus.

Lyden fra Canada

Peter Marquard Sejersen lægger ikke skjul på, at ideen med en blæser-sektion har Baltinget hentet hos den fransk-canadiske gruppe La Bottine Souriante, som blev en af de helt store overraskelser på 1996-udgaven af Tønder Festivalen.
- Deres lyd var en fantastisk oplevelse for os alle sammen, fortæller Peter Marquard Sejersen. Så vi besluttede at prøve, om vi kunne overføre blæserne til dansk.
Via en bekendt Harald Haugaard Christensen, kom Baltinget i kontakt med Hans Mydtskov (tenor sax), Torben Sminge (trompet) og Anders Ringgaard (trombone) - de tre, som på seks af den nye cd's 12 numre lægger horn på spillemandsmusikken.
Den nye stil blev præsenteret, da Baltinget spillede ved den officielle åbning af Tønder Festivalen 1998 på Torvet i den sønderjyske by.
- Det er et af de helt store folkelige arrangementer, hvor pladsen er stuvende fyldt. Og det lykkedes os at få folk til at blive, fortæller Peter Sejersen.
Aftenen efter var gruppen på scenen foran et par tusinde tilskuere i festivalpladsens Telt 2, igen med god respons.

Baltinget har selv stået for udgivelsen og finansieringen af cd'en "Special". Men gruppen har indgået en aftale med MIS Lable om distributionen af pladen, så den kan købes via pladeforretningerne. Pladen har katalog nr. PK72.